HTML

F1

reklám

Címkék

Friss topikok

  • NORBI2008: Evvel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy a Tesztpilótákat nem tudnád valahogy feltenni? E... (2009.03.08. 15:53) A 2009-es F1 nevezési lista:

Linkblog

Módosuló motorszabályok a Forma-1-ben

2009.02.23. 15:05 vladimir cosma

A Nemzetközi Automobil Szövetség a csapatok kérésére készen áll módosítani az idei motorszabályokon, hogy az eredeti elképzeléssel ellentétben, csak indokolt esetben lehessen motort cserélni a versenyhétvégék szombati napján.
 
A költségek további csökkentése érdekében változnak a motorszabályok az idei ében, és egy versenyző összesen nyolc darab erőforrást használhat az egész szezon során, további plusz egység használata pedig rajthely-büntetéssel jár.

A motorok élettartama tehát megnő a tavalyi évhez képest, mert a pénteki edzések is beleszámítanak a nyolcas keretbe.

Az FIA versenymérnöke, Charlie Whiting azonban korábban elmondta, hogy a csapatok a versenyhétvégék szombati időmérő edzésig szabadon cserélhetnek motort autóikban, mindössze az a kitétel, hogy ne haladják meg a nyolcas keretet a szezonban.

Mindez azt jelenti, hogy csak a szombati időmérőn, illetve a vasárnapi versenyen kell azonos egységgel indulniuk a csapatoknak, ám az autosport.com értesülései szerint ezen a szabályon még a héten változtathatnak.

A csapatok ugyanis kérvényezték az FIA-nál, hogy ezt a korlátozást terjesszék ki az egész szombati napra, mert ha az időmérő kezdetéig szabad a motorcsere, a reggeli edzés után mindenki azon lesz, hogy kihasználja ezt a lehetőséget, ami extra munkát, azaz személyzetet igényel minden versenyen.

Az FIA Sport Munkacsoportja a héten ül össze Nizzában, ahol a tervek szerint jóváhagyja a csapatok kérését, és ennek megfelelően módosít a sportszabályzaton.

"A szabályok jelenlegi állása szerint szabadon cserélhetsz motort a harmadik edzés után" – mondta a Renault főmérnöke, Pat Symonds az autosport.com-nak. "Ezt pedig hiba lenne kihagyniuk a csapatoknak a limitált motorszám miatt."

"Az összes csapat, amellyel eddig beszéltem, úgy érzi, mindez egy kicsit szemben áll azzal, ami ellen küzdünk, és emiatt még több embert kellene magunkkal vinnünk a versenyekre."

"Ha egy motor ne adj’ isten elfüstöl szombat reggel, akkor van elég emberünk ahhoz, hogy kicseréljük azt, azonban ahhoz nincs elég emberünk, hogy folyamatosan két motort cseréljünk az időmérő előtt, szóval nem akarnánk, ha ez lenne a helyzet."

A szabályok egyébként lehetővé teszik a csapatok számára, hogy akár az időmérő után is büntetlenül motort cseréljenek autójukban, amennyiben bizonyítani tudják, valami nincs rendben az egységükkel.

Symonds éppen ezért azt gondolja, így is elég kiskapu áll a csapatok rendelkezésére, nem kell teljesen szabad kezet adni a szombati motorcsere tekintetében, mert nagyon könnyen összedőlhet a rendszer.
 
F1 Engine by Extreme Ben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://formaegy.blog.hu/api/trackback/id/tr40960787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása